Dünyada 5 yıl içinde sahte ilaç trafiği yüzde 60 arttı cirosu 200 milyar dolara ulaştı

Marketlerde veya internet sitelerinde satılan gıda takviyeleri, vitaminler ve bitkisel ürünlerin sahte olma riskine dikkat çeken eczacılar, halk sağlığı açısından ciddi uyarılarda bulunuyor.

‘Sahte Ürünler Zarar Verebilir’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu ürünlerin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor. Örneğin bazı vitaminlerin aşırı alımı sinir hasarına yol açabilirken, diğerleri vücutta birikerek zehirlenmeye sebep olabilir. Spor salonlarında kullanılan protein tozları da yanlış kullanıldığında kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve osteoporoz riskini artırabilir. Zayıflama takviyelerinin bilinçsiz kullanımı ise çeşitli istenmeyen etkilere neden olabilir.

‘Yüz Bin Kişinin Ölümüne Neden Oluyor’

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, dünya genelinde sahte ilaçların hayatları tehlikeye attığını vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yüz bin kişinin erken ölümüne neden olan sahte ilaç ticareti 200 milyar dolarlık bir ciro oluşturuyor. Sahte ilaçların artış gösterdiği son yıllarda, eczaneler dışındaki satış noktalarından ilaç alınmaması konusunda uyarı yapılıyor. Eczanelerde satılan ilaçların güvenilir olduğu vurgulanıyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir