Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

TCG Gelibolu: Türk Donanmasının Gücü

TCG Gelibolu, adını Çanakkale’den alan ve Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olan bir firkateyndir. Saatte 29 knot hız yapabilme özelliği, 200 kişilik mürettebatı ve 60 günlük ikmâlsiz görev süresiyle dikkat çekiyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıyabilme kapasitesiyle kararlılığını denizlerde ilan ediyor.

Gabya sınıfı firkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en gözde gemilerinden biridir. NATO Daimi Deniz Kuvveti görevine hazırlanan gemi, mavi vatanın vurucu gücünü temsil ediyor. Aynı anda 2 helikopteri taşıma kapasitesine sahiptir.

41 bin beygir güce sahip olan TCG Gelibolu, iki adet General Electric LM2500 gaz türbiniyle donatılmıştır. Yüksek hızı ve uzun süreli görev kabiliyetiyle öne çıkar.

200 kişilik mürettebat kapasitesiyle uzun süreli deniz operasyonları gerçekleştirebilen TCG Gelibolu, hava, su üstü harbi ve denizaltı tehditlerine karşı etkili savunma kabiliyeti sunuyor.

Yerli sistemler ile güçlendirildi

Radar ve elektronik harp sistemleriyle donatılan gemi, Türk savunma sanayisinin ürünü olan GENESİS komuta kontrol sistemiyle modernleştiriliyor. Link-11 ve Link-16 gibi taktik veri bağlantı sistemleri sayesinde NATO görevlerine uygun hale getiriliyor.

TCG Gelibolu, çift helikopter hangarı ve uçuş güvertesiyle deniz karakol helikopterlerini barındırma imkanı sunuyor. Özellikle S-70B Seahawk helikopterleriyle su üstü ve denizaltı savunma harbi görevlerinde etkin rol oynamaktadır.

ABD’ye ikmalsiz ulaşım

TCG Gelibolu Komutanı Deniz Albay Arda Ceylan, geminin Türk donanmasının önemli gemilerinden biri olduğunu vurgulayarak, gemideki personel sayısı ve teknik özellikler hakkında bilgi verdi.

“Toplam 4 bin 100 ton deplasmanı olan TCG Gelibolu, 138 metre boyu ve 14 metre genişliğiyle Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük gemilerinden biridir. Modern sistemleri ve çok yönlü görev kabiliyetiyle dikkat çeker.” dedi.

Personel konforu ön planda

Gemide savaş sistemlerinin yanı sıra personelin de rahatça görev yapabilmesi için çeşitli sosyal alanlar bulunmaktadır.

Subay ve astsubay salonları, revir ve spor salonu gibi olanaklarla donatılan gemide personel hem görevlerini yerine getirebiliyor hem de dinlenme fırsatı bulabiliyor.

Gemide küçük operasyonların yapılabildiği bir revir de bulunmaktadır. Aynı zamanda askerlerin ihtiyaçlarını karşılayan tabip subayı da görev yapmaktadır.

TCG Gelibolu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gurur kaynağı olan bir gemidir ve denizlerdeki gücünü devam ettirmektedir.

Related Posts

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …