OSD: Türkiye, ABD’de traktör ve tedarik sanayisiyle öne çıkabilir

“`html

AA

Otomotiv Sektöründe Yeni Fırsatlar: Cengiz Eroldu Açıklamalarda Bulundu

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarını değerlendirerek, bu durumun küresel ticareti nasıl etkilediğine dikkat çekti.

Eroldu, Türkiye’nin bu süreçten yararlanarak ABD pazarında traktör ve yan sanayi alanlarında öne çıkabileceğini ifade etti.

Düzenlediği basın toplantısında, otomotiv sektörünün 2024 yılı için öngörülerini paylaşan OSD Başkanı, “Türk tedarik sanayisinin ABD’ye yapacağı yatırımlar artabilir; zaten mevcutta az sayıda yatırım var, fakat bu sayının artması mümkün.” şeklinde konuştu.

Türk Otomotiv Sanayisinin Dünya Sıralamasındaki Yeri

Türk otomotiv sanayisinin dünya sıralamasında 14. sırada olduğunu belirten Eroldu, kapasite artışları ile bu sıralamanın 10. sıraya yükseltilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Avrupa’nın üçüncü en büyük otomotiv üreticisi olmanın oldukça önemli bir hedef olduğunu kaydeden Eroldu, bu alanda 50 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı.

Türkiye’nin Otomotiv Üretim Kapasitesi

Bu yılın ilk çeyreğinin birçok belirsizlik ve dalgalanma ile geçtiğini ifade eden Eroldu, otomotiv sektörünün 2024 için yatırımlarına devam ettiğini, Türkiye’deki otomotiv üretim kapasitesinin 2,2 milyon adede ulaştığını belirtti.

Üretim Kapasitesindeki Artış

Bu rakamın bir önceki yıla göre %8’lik bir artış gösterdiğini aktaran Eroldu, söz konusu kapasitenin sadece OSD üyelerinin fabrikalarını kapsadığını vurguladı. Eroldu, “Togg’un mevcut 175 bin adet üretim kapasitesini eklediğimizde, Türkiye’nin toplam otomotiv üretim kapasitesinin 2,4 milyon adede yaklaştığını görebiliyoruz.” dedi.

Türk Otomotiv Sektörü

2024 Yılında Üretim Beklentileri

2024 yılını zorlu bir yıl olarak değerlendiren Eroldu, otomotiv sektörünün yatırımlarının meyvelerini toplayarak, üretim rakamlarını yeniden artırmayı planladıklarını belirtti.

İstihdama Sağlanan Katkılar

Geçen yıl 37,2 milyar dolarla en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını belirten Eroldu, “İstihdam, otomotiv sanayi olarak ekonomiye sağladığımız önemli katkılardan biridir. Ar-Ge harcamalarımızı artırıyoruz. 2023 yılına göre %61’lik bir artışla 21,3 milyar lira harcama yaptık. OSD’nin 13 üyesinin 16 Ar-Ge merkezi var ve yaklaşık 6 bin Ar-Ge istihdamı sağlıyoruz. Bu açıdan Türk otomotiv sanayi, Türkiye sanayisi için önemli bir kaynak oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

ABD Pazarında Rekabet Avantajı

Cengiz Eroldu, artan ticaret gerginliklerinden bahsederek karmaşık bir ticaret ortamına geçildiğini ifade etti. ABD’nin otomobillere uyguladığı %25’lik tarifenin 3 Nisan’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Eroldu, traktör ve otobüs gibi araçların bu vergi kapsamı dışında kaldığını belirtti.

Eroldu, “Türk otomotiv sanayisi açısından, bitmiş otomobil ihracatımız ABD ile çok sınırlı; ancak traktör ve otobüs gibi ürünlerde rekabet avantajımız olabilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Türk otomotiv sanayisinin ABD’ye yıllık 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını anımsatan Eroldu, bunun 1 milyar dolarlık kısmının tedarik sanayisinden geldiğini söyledi. Eroldu, “178 milyon dolarlık bölüm traktörden, 166 milyon dolarlık kısmı ise otobüs ve minibüslerden kaynaklanıyor. Bu nedenle faaliyetlerimizi burada artırma imkanımız var.” dedi.

Türk Tedarik Sektörü

Türk Tedarik Sanayisinin ABD’deki Yatırımları

Eroldu, ABD pazarında otobüs, traktör ve kamyon gibi ürünlerde rekabet avantajı bulunan iş alanları bulunduğunu ifade etti. Eroldu, “Kamyon ve otobüs spesifik bir pazar; traktör pazarı ise önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Türkiye’nin, Avrupa ve Çin’den ABD pazarına satılan traktörlerde öne çıkabileceğini vurgulayan Eroldu, “Komponentlerde Türkiye avantaj sağlayabilir, ancak ihracatımızın %4’ünü oluşturuyor; bunu iki katına çıkarırsak etkisi sınırlı kalır. Türk tedarik sanayisinin ABD’ye yapacağı yatırımların artma olasılığı var,” şeklinde konuştu.

Kapasite Kullanım Oranı

Cengiz Eroldu, 2024 yılında toplam kapasite kullanım oranlarının %70 olarak gerçekleştiğini belirtti. Eroldu, “İç pazar payımız geçmişte %40 seviyesindeyken şimdi %30’lara düştü. Bu durum rekabet kaybına yol açıyor,” dedi.

Dış yatırımların olumlu etkilerinin bu yıl otomotiv verilerinde görüleceğini öngören Eroldu, “Yapılan yatırımlarla toplam kapasitelerin 2,7-2,8 milyon adede ulaşmasını hedefliyoruz. Otomotiv sanayi Türkiye ekonomisinde oldukça büyük bir paya sahiptir.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

“`

Related Posts

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Tarife savaşında kâr-zarar hesabı

ABD ile süregelen ticaret savaşının belirli sektörlerde ağır ekonomik sonuçlara yol açması, Çin’i bazı gümrük vergilerini gözden geçirmeye itti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir